En zayıf halka hakkında karar vermeden önce liderin cevaplaması gereken 8 soru

Bir araya gelmek başlangıçtır, bir arada durabilmek ilerlemedir, birlikte çalışmak başarıdır. - Henry Ford

Ekibinizden bir kişinin bir süredir “yeterince” katkıda bulunmadığını tespit ettiniz. Gözlemleriniz ile veya diğer ekip üyelerinin geribildirimleri ile. Bu kişi ekibin işlevini ve üretkenliğini olumsuz yönde etkiliyor. Diğerleri elinden geleni veya üzerlerine düşenleri yapıyor iken, aynı performansı bu çalışma arkadaşınızda göremiyorsunuz. Ekip içerisinde memnuniyetsizlik, adaletsizlik, mutsuzluk kokuları almaya başlamış da olabilirsiniz.

Doğru kişi”, “doğru iş”, “kişi-iş uyumu” hep üzerinde durduğum konular ve maalesef ülkemizde göz ardı edilen konular (birçok nedeni var şimdilik park edelim bu konuyu). Lider, ekip üyelerini gözettiği, odağını ekibin bütünlüğü ve performansında tuttuğu ve bu doğrultuda etik ve optimum seçenekleri oluşturarak hareket ettiği sürece etkili bir liderdir. Bu seçeneklerden biri, bazı ekip üyeleri ile yolları ayırmak da olabiliyor. Bu noktada karar vermeden önce liderin kendine birkaç soru sorması ve bu soruları dürüstlükle cevaplaması gerektiğini düşünüyorum.

  1. Bu kişi etkin bir oryantasyon veya onboarding sürecine dahil edilmiş miydi?
  2. Bu kişinin son 6 ayda yaşadığı büyük bir yaşam olayı veya olayları (kaza, boşanma, kayıp vs) var mı?
  3. Bu kişi ekip tarafından dışlanma, nezaketsizlik veya farklı olumsuz bir davranışa maruz mu kalıyor?
  4. Bu kişiyi üretken ve çalışkan bir kişiye dönüştürebilir miyim? (kendime bu konuda inanıyor muyum?)
  5. Daha önce bu kişiye verdiğim geribildirim ve ileribildirimler doğrultusunda olumlu yönde gelişme gözlemlemiş miydim? (geribildirim ve ileribilidirim ile gelişmeye dair elimde kanıt var mı?)
  6. Bu kişinin yüksek performans potansiyeline inanıyor muyum?
  7. Bu kişinin diğer ekip üyeleri ile uyumlu ve etkili çalışmasını sağlayacak görünmez engelleri kaldırabilir miyim? (bu mümkün mü ve kendime bu konuda inanıyor muyum?)
  8. Eğitim, koçluk ve zaman verildiğinde bu kişi “doğru” olabilecek bir kişi mi?

Sevdiğim bir söz var.  Zincir, en zayıf halkası kadar güçlüdür. En zayıf halkayı güçlendirmediğinizde o zincir kopmaya mahkumdur. O zayıf halkayı güçlendirebileceğinize inanıyor ve çaba sarf edeceğinize dair kendinize söz veriyor iseniz, yola devam.

Eğer yukarıdaki sorulara verdiğiniz yanıtların çoğu “HAYIR” ise, o zaman gerçekle yüzleşmeli ve hızlıca karar vermelisiniz. İnsan Kaynakları ile görüşebilir, farklı bir ekibe transferini sağlayabilir, yolları ayırabilir veya birlikte farklı seçenekler oluşturabilirsiniz. Sinerji yaratmak ve yüksek performansı sürdürmek için ekiptekilerin doğru kişiler olduğundan emin olun. Zincirleri kopmaya mahkum bırakmayın…

Paylaş: