Neden Yeni Yıl Hedeflerimizin Çoğunu Yarı Yolda Bırakıyoruz?

Neden yeni yıl için hedeflerimizin çoğu başarısız olur?

Yılın başında kendimize bir sürü hedef koyarız. Sonra aradan birkaç ay geçer bunları unuturuz veya yılın sonuna gelip bakalım ne yapmışım diye değerlendirme yaptığımızda hayal kırıklığına uğrarız. Neden?

Nedenini anlamak için hedefleri biraz incelemek gerekiyor. Hedefler 2 geniş kategoriye ayrılır.

 

Birincisi, yaklaşma hedefleri: bunlar olumlu sonuçlara sahip hedefler. Bu olumlu sonuçlara ulaşmak için hedef koyarız ve çaba sarf ederiz. Olumlunun tanımı geniş elbette ama örnek vermek gerekirse;

"Ayda 1 kitap okumayı hedefliyorum."

"Bu ay 2 yeni müşteri kazanmayı hedefliyorum."

"Sağlıklı olmak için sağlıklı besleniyorum."

Bunlar yaklaşma hedeflerine örnek cümleler.

 

İkinci kategori ise kaçınma hedefleri. Bunlar, engellemeye veya kaçınmaya çalıştığımız, olumsuz sonuçlarla ilgili hedefler. Olumsuz kelimesini burada; hoşlanmayan, acı veren veya zararlı anlamında düşünebiliriz.

"Bu işi kötü yapmak istemiyorum."

"Müşteri kaybetmek istemiyorum."

"Hasta olmamak veya kilo almamak için sebze ve salata yiyorum."

Bunlar kaçınma hedefleri için örnek cümleler (bir kısmı tanıdık geliyor olabilir).

 

Hepimizin hayatımızda hedeflere ihtiyacı var. Hedefler iyi hissettirir. Bizim için anlamlı ve değerlerimizle bağlantılı bir hedefe ulaşma yolunda ilerlemek bizi iyi hissettirir ve motive eder. 

Ama kaçınma hedefleri streslidir. Çünkü sürekli olumsuz olasılıkları izlemek enerjimizi tüketir ve keyif vermez. Bu hedefler sadece hayatta kalmayı kolaylaştırabilir çünkü olumsuz bir şeyin oluşmasını engeller. Öte yandan, kendimize yaklaşma hedefleri koyduğumuzda, odak noktamız daha enerji verici ve keyifli olan daha da önemlisi anlamlı olan ve olumlu bir şeyin varlığına ulaşmak olur. İşte yılbaşında koyduğumuz hedefleri yarı yolda bırakmamızın sebebi de bu. Hedeflerin yaklaşma hedefi olmaması ve bizim için anlamını yeterince sorgulamamadan oluşturmuş olmamız.

 

Şimdiiii, hayatınızda sahip olduğunuz hedefleri düşünün. 2021 için koyduğunuz hedefler olabilir. 2022’ye az kaldı, yeni yıl için düşündüğünüz hedefler de olabilir. Bunlar genel olarak yaklaşma hedefleri mi, yoksa kaçınma hedefleri mi? Bu hedefleri oluştururken, ulaşmak istediğinizi sonuçların sizin için anlamı ve önemi ne?

  • Kendi kendinize farkında olmadan stres yaratan bir hedef koymuş veya koyuyor olabilir misiniz?
  • O hedefleri yaklaşma hedefleri olarak yani anlamı ve olumlu sonuçları odağa koyarak, nasıl yeniden düzenleyebilirsiniz?

 

Bundan sonraki hedeflerinizi oluştururken bu açıdan bakmak yararlı olacaktır.  Umarım hedeflerimizi gerçekleştirdiğimiz, anlamlı, mutlu ve sağlıklı bir yıl olur.

 

Paylaş: